Datum

23 maart 2019 14:30

Accommodatie

Onbekend

Zwaagwesteinde heeft de uitstekende reeks van de laatste weken een prima vervolg gegeven. Tegen koploper Leovardia speelde de equipe van Zandberg een uitstekende partij en op de 2-1 overwinning viel niks af te dingen, al werd het op het laatst nog wel even bibberen.

Zwaagwesteinde (3 zeges op rij) trof in Leovardia (16 uit 6) eveneens een ploeg in vorm. Beide ploegen maakten er deze middag een boeiende en spannende wedstrijd van, waarbij Zwaagwesteinde gaandeweg de wedstrijd steeds meer de overhand zou nemen. Het begin was nog gelijkopgaand. De eerste kans was na 18 minuten spelen voor de gasten, toen Amin Ait Bihi door Kian Visser richting Zwaagwesteinde doel werd gestuurd. Doelman Johan Jan Kleefstra redde met de voet. Een minuut later was Kleefstra kansloos op een van richting veranderde poging van Ait Bihi, het leer hobbelde net naast. Tot zover het gevaar van Leovardia. Zwaagwesteinde nam de match in handen en kreeg via Louwrens Wagenaar een vrije kopkans na een corner (centimeters naast). Kevin Fennema stond na een prima voorzet van Jan Eisma eveneens vogelvrij, maar miste de bal en Dennis Stienstra schoot voor rust in vrije positie de bal recht in de armen van de jeugdige doelman Erik Homma.

Na rust een zelfde spelbeeld. Boeiend, spannend en een beter Zwaagwesteinde. Maar ook wederom niet al teveel gevaar voor beide doelen. Een schot van Wymer de Vries recht in de handen van Homma was zowat het enige in het eerste kwartier. Wel zorgden de Westereender corners voor het nodige gevaar en uit een hoekschop zou dan ook de openingstreffer op het scorebord verschijnen. Een perfect getrapte bal van Jan Eisma werd door de vrijstaande Henk van der Wal binnen gekopt. Het derde doelpunt in de laatste 3 wedstrijden voor de centrale verdediger. Leovardia moest komen, maar de Leeuwarders slaagden er nimmer in doelman Kleefstra aan het werk te zetten. De routinier beleefde een rustige middag. Deels door onnauwkeurigheid bij Leovardia, deels door uitstekend verdedigen van Zwaagwesteinde. Zo’n 10 minuten voor tijd leek Kian Visser wel op weg richting Kleefstra, maar Henk van der Wal wist met een uitstekende ingreep onheil te voorkomen. Aan de andere kant gaven de gasten steeds meer ruimte weg, maar Zwaagwesteinde weigerde te profiteren. Met wat meer overleg en het maken van de juiste keuze had de wedstrijd al lang en breed in de tas kunnen zitten. Nu duurde het tot de 87ste minuut alvorens de wedstrijd was beslist. Jan Eisma kon na een lange bal moederziel alleen op doelman Homma af, omspeelde de goalie en scoorde de meer dan verdiende 2-0.

Maar het werd toch nog billenknijpen voor de thuisploeg. Want 2 minuten later was de spanning helemaal terug. Nadat eerst Henk van der Wal bijna zijn eigen doelman onbedoeld verraste met een kopbal die via de lat overging, scoorde Leovardia uit de aansluitende hoekschop de aansluitingstreffer. En dus werd het nog even bibberen in de erg ruim bemeten extra tijd die arbiter Lania bijtrok. In de blessuretijd was Zwaagwesteinde overigens dichter bij een treffer dan Leovardia. Sybrand Heidstra zag de bal na een solo door doelman Homma van zijn voet geplukt en invaller Lieuwe de Roos poeierde het leer tegen de dwarsligger. In de vijfde minuut van de toegevoegde tijd was het nog even chaos bij de thuisclub achterin, maar het bleek paniek om niks: arbiter Lania had buitenspel geconstateerd. Dat de arbiter vervolgens op een ongelukkig moment affloot (Marco van Leyen had de 3-1 op zijn schoen), deerde de thuisploeg niet: de overwinning werd luid bejubeld.

Door de Westereender zege schuift het klassement in de derde klasse B ook weer in elkaar, het kunnen nog interessante maanden worden. Volgende week speelt Zwaagwesteinde tegen laagvlieger Niekerk. Op papier te doen, maar in tegenstelling tot Leovardia een ploeg die niet wil voetballen. Zo bleek ook tijdens het eerdere treffen (3-2 nederlaag) dit seizoen. Aan Zwaagwesteinde de taak om de muur af te breken en de goede reeks voort te zetten.