Datum

6 april 2019 15:00

Accommodatie

Onbekend

Zwaagwesteinde heeft aan de voortreffelijke reeks van 5 zeges op rij nummer 6 toegevoegd. In de traditioneel lastige uitwedstrijd tegen ONT nam Zwaagwesteinde voor het eerst sinds mensenheugenis de 3 punten mee terug naar huis: 2-3

De gastheer bungelde voor de winterstop nog ergens onderaan, maar is zich middels een goede reeks na de winterstop aardig uit de problemen aan het spelen. De geelhemden toonden deze middag ook aan dat ze absoluut niet af hoeven te dalen en kwamen ook het beste uit de startblokken. Zwaagwesteinde werd afgetroefd op felheid en duelkracht, al hoefde doelman Johan Jan Kleefstra zich niet in het zweet te werken. De eerste keer dat Zwaagwesteinde er uit kwam, na 13 minuten spelen, was het ook direct raak. Lieuwe de Roos liep zich vast, maar door een misverstand tussen doelman Hidde Ament en een verdediger belandde de bal bij Jan Eisma, die het leer van dichtbij in een leeg doel kon schuiven. ONT reageerde 2 minuten later met een mooie aanval door het centrum met als eindstation Michel Weisser, die doelman Kleefstra kansloos liet: 1-1. Gaandeweg kreeg Zwaagwesteinde meer grip op het duel. Jan Eisma kwam na een half uur spelen voor doelman Ament net een teen tekort, maar 4 minuten later was het wel raak. Ament zat er volledig naast bij een voorzet van Eisma, waarna Lieuwe de Roos met enig fortuin kon afrondden: 1-2. Vlak voor rust, na goed doorzetten van Lieuwe de Roos en goed de voordeelregel toepassen door scheidsrechster Brinkkemper, verscheen Jan Eisma wederom voor doelman Ament. De rappe spits omspeelde de doelman, maar de hoek was te lastig om resultaat te boeken.

Meteen na rust deelde Zwaagwesteinde wel een doffe dreun uit aan de thuisclub, al deelde ONT die toch vooral ook aan zichzelf uit. Zwaar onder druk gezet door Zwaagwesteinde probeerde ONT het achterin voetballend op te lossen. Twee keer ging dat net goed, maar de derde speler verloor, onder druk van Sybrand Heidstra, de bal. Plots stond Kevin Fennema alleen voor doelman Ament. Hij behield het overzicht en stelde Sybrand Heidstra in staat om binnen de minuut na rust de 1-3 aan te tekenen. Bij alle 3 de goals had Zwaagwesteinde over de medewerking van ONT niets te klagen. Tot de 75ste minuut had Zwaagwesteinde vervolgens volledige controle over het duel, al had je nooit het gevoel dat het was beslist. Maar tot mogelijkheden, laat staan kansen kwam de thuisploeg niet. Zwaagwesteinde deed overigens ook veel te weinig met de geboden ruimte. Jan Eisma verschafte zich middels een individuele actie een 3 tegen 1 situatie om vervolgens het leer precies bij die ene ONT’er in de voeten te schuiven en een vrije trap van Marco van Leijen zoefde naast. Een kwartier voor tijd was het de beurt aan Zwaagwesteinde om een cadeautje uit delen. Na een lange bal stond de Westereender verdediging een eerste keer te slapen en mocht Dennis Bakker vrij voorzetten. En hoe Marten Folkerstma bij de tweede paal zo vrij kon staan is mij ook een raadsel, via doelman Kleefstra bracht hij in ieder geval de spanning terug. Maar tot een echt slotoffensief van ONT kwam het nooit. De lange ballen verdwenen zonder uitzondering over de achterlijn of in de handen van Kleefstra. En die hoefde daarvoor zijn niet geringe kwaliteiten echt niet boven te halen. Maar doordat bij Zwaagwesteinde ook de krachten wegvloeiden bleef het uiteraard wel spannend. Jan Eisma had 10 minuten voor tijd geen zin in een zoveelste spurt en besloot dan maar van 25 meter op goal te knallen. De verwoestende pegel van Eisma spatte uiteen op de kruising, daar kreeg de stalen constructie het even zwaar te verduren. Maar het bouwwerk hield stand, net als Zwaagwesteinde dat na een korte blessuretijd het eindsignaal van arbiter Brinkkemper met gejuich begroette.

Door het spectaculaire gelijkspel van koploper Leovardia en nummer 2 Veenhuizen, is de spanning bovenin de 3de klasse B nog meer toegenomen. Het verschil tussen nummer 1 Leovardia en nummer 4 Rijperkerk bedraagt slechts 4 punten, waarbij Rijperkerk nog een wedstrijd te goed heeft. Net als Zwaagwesteinde en Kollum die op slechts 2 punten van de koploper staan. Daar zag het voor Zwaagwesteinde begin februari niet echt naar uit, toen de achterstand op de koplopers liefst negen punten bedroeg.

Volgende week treft Zwaagwesteinde Ropta Boys, die ook een ongekend spannende strijd voeren, maar dan aan de verkeerde kant van de ranglijst. Aanvang op sportpark De Wieken is 14.30