Scheidsrechter

Obbink, S.

Accommodatie

Onbekend

DE WESTEREEN- De opdracht was zaterdag simpel. Zelf winnen, liefst met een aantal doelpunten verschil, en dan maar afwachten wat de concurrentie doet. Fc Grootegast had een dikke overwinning nodig om over de Westereenders te gaan, maar de Groningers verloren. En omdat ook de ploeg die er het beste voorstond, Rottevalle, verloor en Zwaagwesteinde zelf een simpele 4-1 zege op rode lantaarn Birdaard boekte, is men verzekerd van de tweede periode.

Zwaagwesteinde begon goed aan de wedstrijd, want reeds na 5 minuten opende Wytze Pilat de score. Pilat schoot een afvallende bal beheerst in de hoek: 1-0. In de minuten die volgden kreeg Zwaagwesteinde nog een aantal mogelijkheden. De beste was voor Rene Nauta, die de bal na een corner van dichtbij in het zijnet schoot. Voor de rest ontbrak het bij de thuisploeg vooral aan een goede eindpass en naarmate de eerste helft vorderde ging Zwaagwesteinde steeds slordiger spelen. Van Birdaard had men weinig te duchten, maar na 23 minuten stond het dan toch plots 1-1. De Westereender verdediging stond bij een corner te schutteren en Arjan Hiemstra prikte bij de tweede paal binnen: 1-1

Een minuut later kreeg Rene Nauta de kans om zijn team opnieuw op voorsprong te zetten, maar hij kopte van dichtbij over. Aan de andere kant kwam doelman Johan Jan Kleefstra onnodig uit zijn doel, maar het liep af met een sisser.

Rond het half uur kwam de thuisploeg weer op voorsprong. Een hoekschop van Wytze Pilat werd door Wymer de Vries doorgekopt, waarna Rene Nauta bij de tweede paal met het hoofd het laatste zetje gaf: 2-1

In het laatste kwartier volgde een spervuur aan Westereender aanvallen, maar telkens was de eindpass slordig of liep men niet goed vrij. Ook van afstand werden er diverse pogingen ondernomen, waarbij Dennis Stienstra nog het dichtst bij een doelpunt kwam. Zijn schot verdween via doelman Douwe Zijlstra tegen de lat.

Ook na rust was het éénrichtingsverkeer en doelman Kleefstra hoefde de gehele tweede helft nauwelijks in actie te komen. Zijn collega Zijlstra had het wel druk, al verdwenen de vele afstandsschoten vaak over of naast het doel. Na 60 minuten moest de doelman wel handelend optreden, toen Sven Rozendal voor hem verscheen. Rozendal verprutste deze grote kans door de bal in het gezicht van Zijlstra te plaatsen. De doelman was even groggy, maar net later wel weer bij de les toen hij een vlammend afstandsschot van Wymer de Vries knap overtikte. Even later had hij geluk toen hij zich verkeek op een verre bal van Jesse Rozendal, maar ditmaal bracht de lat uitkomst. Zwaagwesteinde verzuimde om afstand te nemen. Rene Nauta kreeg een mooie kopkans, maar hij zocht het doel te hoog. Uiteindelijk was het een invaller die de wedstrijd besliste. Rene Vellinga's afstandsschot was doelman Zijlstra te machtig en de bal zeilde via de binnenkant van de paal mooi binnen: 3-1 in de 75ste minuut. Even later had Vellinga bijna weer succes met een schot, maar ditmaal redde doelman Zijlstra Het absolute hoogtepunt van deze middag volgde in de 87ste minuut toen Wytze Pilat een hoekschop in 1 keer in het doel draaide: 4-1

Na precies 90 minuten spelen floot de goed leidende arbiter Obbink voor het einde. Het was nog even afwachten omdat de concurrentie nog bezig was, maar de voortekenen leken goed en nadat de uitslagen telefonisch waren gecheckt, kon het feest dan losbarsten. Dubbel feest, omdat ook het tweede elftal van VVZ een periodetitel behaalde.

Zwaagwesteinde is sowieso verzekerd van deelname aan de nacompetitie, maar met nog 7 wedstrijden te spelen is ook het kampioenschap nog niet uit zicht. Omdat Fc Grootegast en ONT beide verloren, staat het dicht op elkaar met 4 ploegen binnen 4 punten.

Volgende week speelt Zwaagwesteinde een uitwedstrijd tegen SC Stiens, aanvang 14:30 uur.